E-sport eller elektronisk sport som det kallas för, handlar om att tävla i spel med hjälp av elektroniska apparater som t.ex. datorn eller konsoler. E-sport är kanske fortfarande inte något vidare känt begrepp om man frågar en medelålders person, men det är för att det är en relativt ung bransch som inte har haft några finansiella ”jättar” som har velat satsa på det. Men i takt med att mer och mer exponering av scenen blivit tillgänglig för alla, i form av företag som riot games, online tjänster som twitch och azubu, desto större intresse har det skapat hos sponsorer och det är idag en bransch som det satsas väldigt mycket pengar på, och det mesta tyder på att detta kommer fortsätta att öka i framtiden.

Det är en industri idag som berör miljontals människor världen över, framförallt åldersgruppen 15-30 år och dem som utmärker sig mest kan idag  leva på det som en vanlig arbetslön. Detta är en industri som växer så det knakar och i takt med att spelarna kan streama sig själva och att man kan följa sina favoritspelare när dem går online så har marknaden av reklamexponering skjutit igång och på sikt kommer det nog bli ännu mera av denna varan. Det vill säga, framtiden ser ljus ut för e-sporten.

Den som inte vill kalla e-sport för en riktig sport han förstår inte hur extremt mycket träning och tid ett proffs måste lägga ner på det för att kunna konkurrera med världens bästa. Och bara för att man sitter stilla framför en skärm under halva dagen innebär det inte att man inte behöver tänka på kost och träning, tvärtemot så måste man vara i bra form för att orka hålla uppe koncentrationsnivån under dem långa träningspass som man har.

I framtiden hoppas jag e-sport kommer bli accepterat som en sport och inte som ”en grej barn sysslar med”. Föräldrar som har barn måste försöka förstå hur duktiga sina barn är och om dem är så pass nära toppen att det finns en chans för dem att lyckas, ge dem då den chansen, att förverkliga sina drömmar för konkurrensen är stenhård och en aktiv pro-gamer karriär är troligen inte längre än 5-10 år.

Play hard – Go pro!